2025. NYÁRI SZEZON
- SPECIÁLIS AJÁNLATOK -
Foglald le már most nyaralásod 2025-re, hihetetlen extrákkal!
Akár 45% kedvezmény a hotelek árából!
- Útlemondási biztosítás az árban a 2024. november 30-ig beérkező foglalásokra;
- Ülőhelyválasztás a foglalásban*
- Az első előleg csupán 10% a foglalás pillanatában!
Hátralékfizetés 2 lépcsőben: 30% a foglalást követő 60 napon belül, a fennmaradó 60% indulás előtt 30 nappal.
- Árgarancia a 2024. december 31-ig beérkező foglalásokra!
- Ingyenes módosítási lehetőségek 2025. január 31-ig!
A foglalások ingyenesen módosíthatók időpont, szálloda és úticél tekintetében, maximum 3 alkalommal a megadott időpontig, a módosítás pillanatában érvényes áron!
*extra szolgáltatás, amely további költségekkel járhat
A hagyomány szerint
Rodosz kiemelkedett a tengerből
A napsütéses napok száma 300 körüli évente, így az év minden időszakában ideális nyaralóhely.
Forró, száraz nyarak, enyhe telek jellemzik a sziget éghajlatát. A tengervíz hőmérséklete a nyári időszakban akár a 25 fokot is elérheti.
|
Mediterrán
(forró nyarak)
|
|
+1 óra
időeltolódás
|
|
1.398 km2
alapterület
|
|
Főváros:
Rodosz
|
|
Valuta:
Euró
|
|
Lakosság:
~ 7.000.000 fő
|
Kíváló közbitonság
|
Nincs fotózási tilalom
|
Nincs borravaló
|
Görögországban az idegenforgalmi
adót a helyszínen kell fizetni az alábbiak szerint:
1-2 * szállás esetén: 1,50 € / szoba /éjszaka
3 * szállás esetén: 3,00 € / szoba /éjszaka
4 * szállás esetén: 7,00 € / szoba /éjszaka
5 * szállás esetén: 10,00 € / szoba /éjszaka
Rodosz az utóbbi időkben
a turisták közkedvelt üdülőhelyévé vált
Kiváló választás a pezsgő éjszakai életet kedvelőknek, családi pihenésre vágyóknak és a sportot kedvelő utasainknak is.
A sziget nyugati és északnyugati oldala igazi szörfparadicsomnak számít, ahol zömében kavicsos, köves partszakaszokat találunk.
A keleti oldalon aranyhomokos strandok sorakoznak – egyik a másik után.
Egészségügyi előírások
A csapvíz fogyasztását nem javasoljuk. Palackozott vizet mindenhol lehet kapni. Nincs előírt kötelező védőoltás. Esetleges javasolt oltásokkal kapcsolatban tájékozódjanak a Nemzetközi Oltóközpont weboldalán (www.oltokozpont.hu)
|
Gyógyszertárak
A gyógyszertárat görögül „ Pharmakio”-nak írjuk. Fehér háttéren, vörös vagy zöld máltai kereszttel jelölik. Hivatalosan a gyógyszertárak szombaton és vasárnap zárva tartanak.
|
Öltözet
Nyári, kellemes viseletet javaslunk, sapka, szalmakalap, kendő az erős nap miatt hasznos lehet. A légkondicionált buszokat, hoteleket illetve az esti órákat hűvösnek érezhetjük, ezért hasznos vékony pulóvert is csomagolni. A kirándulásokra javasoljuk a kényelmes, lapos sarkú cipőket.
|
A főváros, az egyik legkiemelkedőbb úti célpont, az UNESCO világörökség része. A repülőtértől 16 kmre fekszik. Rodosz lakosságának a fele itt él. Gazdag történelmi múlttal rendelkezik, ami minden épületen és utcán visszaköszön. A középkori fallal körülvett óváros kis utcácskáiban hangulatos éttermek, üzletek, tavernák, kávézók sora várja az arra járókat. A kikötőből naponta 2 katamarán indul a törökországi Marmarisba (útlevél szükséges!).
Rodosztól 15 km-re fekszik. Homokos, lassan mélyülő tengerparttal rendelkezik, ezért a gyermekes családoknak is az egyik kedvelt üdülőhelye. Rengeteg bár, étterem, üzlet és diszkó várja a szórakozni, kikapcsolódni vágyókat. A sziget waterparkja és egy vidámpark is itt található.
Rodosz óvárosától 7 km-re, a repülőtértől 5 km-re fekszik, Rodosz sziget északkeleti részén. Hosszan elnyúló strandja kavicsos, és elsősorban szörfözést kedvelők szívesen látogatott területe. Az üdülőhely gyors ütemű fejlődését elsősorban Rodosz-város és a repülőtér közelségének köszönheti. A görög tavernákkal, eredeti görög konyhát kínáló éttermekkel tűzdelt helység élmény minden idelátogató számára.
Rodosz városától 13 km-re, a repülőtértől 8 km-re, a tengerparttól 3 km-re egy kis domboldalban található a Falrakihoz közel eső település. Központjában étterem, üzlet, bár várja az idelátogató kat. Eredeti, hamisítatlan görög falu. Az alant elterülő öböl kristálytiszta vize ideális búvár kodáshoz, sznorkelezéshez. Kalithea egykoron a gyógyforrásairól volt közismert, ám mára a régi gyógyfürdők maradványainál búvárközpont található.
Rodosz óvárosától 23 km-re, a repülőtértől 25 km-re fekvő tengerparti település. Strandja homokos, kavicsos, mely két csodálatosan szép öböl mentén található. A tengerbe nyúló sziklák, a festői környezet miatt ez a régió a sziget egyik legszebb részének számít. A hangulatos kávézókhoz és tavernákhoz egy közel 3 km-es eukaliptusz fasor vezet. Lindos város kb. 28 km-re fekszik, ahova menetrend-szerinti buszokkal lehet eljutni.
Rodosz óvárosától 4 km-re, a repülőtértől 12 km-re található település. Gyors ütemben fejlődő üdülőhely, hosszú, kavicsos partszakasszal. Az állandóan fúvó kellemes szél miatt a legforróbb nyári napok is elviselhetővé válnak. Rengeteg vásárlási lehetőséggel is valódi görög tavernákkal várja vendégeit. Tengerpartján számos sportolási lehetőséggel találkozhatunk, de főként a szörfösök kedvelik, bizonyára a szél miatt. A megannyi bár, mulató, diszkó, étterem, taverna, kávézó szinte elborítják ezt a partszakaszt, mely igyekszik főként a fiatalok igényeit kielégíteni.
Közvetlen a repülőtér mellett található igazi görög falvacska, Rodosz városától 15 km-re. Egyszerű, keskeny kis főutcáján, boltok, üzletek, hangulatos kávézók, bárok és valódi görög tavernák találhatók. A falvacska tulajdonképpen a reptér közelségének köszönheti létét, mivel helyi lakosság jelentős része a munkahely reményében költözött ide. A gépek hajtóműveinek zaja a reptér közelsége miatt esetlegesen zavaró lehet.
Rodoszi tartózkodásuk, nyaralásuk alatt feltétlenül kóstoljanak meg minél több görög specialitást vagy akár az összeset. A magyar konyha nagyon ízletes és fűszeres, de a görögök is hasonlóan pikánsan főznek, sütnek.
Az ország adottságai lehetővé teszik, hogy sok friss zöldséget használjanak, halételekkel, különleges húsokkal. A görögök konyhaművészet sok változáson ment keresztül az évszázadok során, míg eljutott jelenlegi formájához, amely meghódította az egész kontinenst. Gondoljunk csak a sok gyros bárra, ami számtalan helyen felelhető Magyarországon is, vagy a görög salátára, ami egyetlen étterem kínálatából sem hiányozhat.
Már az ókorban is a görög társadalmi élet egyik legfontosabb eleme a lakoma volt, ezt a remek szokásukat mind a mai napig megőrizték. Az emberek gyakran összejönnek a barátokkal, a családdal tavernázni. A taverna a görög éttermek egyik fajtája, általában családi vállalkozás, és igazi házias görög ételeket kínál. Ezeket az étkezdéket a helyiek és a turisták is előszeretettel látogatják.
Mivel a görögök evés közben is beszélgetnek, ezért sok az előétel, amit csipegetni lehet, és kevesebb a főétel, a desszert pedig többnyire szezonális gyümölcs. A süteményeik az 500 éves török hatásnak köszönhetően nagyon édesek és gyakran tocsognak a mézben.
A GÖRÖG KONYHA
LEGFONTOSABB ALAPANYAGAI
Görög joghurt: Az igazi görög joghurt eredetileg juhtejből készült, de ma már inkább tehéntejből készítik. Az általunk ismert joghurtnál magasabb a zsírtartalma (10%), ezért sűrűbb és krémesebb, viszont ennek ellenére nem hizlal – sőt, a karcsúsodni vágyók diétás étrendjének elengedhetetlen kiegészítője! A felszíne sima és bársonyos, ízre pedig nem savanyú. Alacsony szénhidrát-, laktóz- és sótartalma miatt egészségesebb, mint a nálunk ismert joghurt, vérnyomáscsökkentő, immunerősítő és rákellenes hatását is említik. Felhasználását tekintve nagyon változatos, édes és sós ételekhez egyaránt kitűnő alapanyag. A görögök előszeretettel fogyasztják mézzel, de ez például a tzatziki alapja is.
Feta sajt: A méltán híres görög saláta legfontosabb alapanyaga a feta. Már az ókori görögök idejében is ismert és kedvelt volt. Eredetileg kecsketejből készül, ez sokkal krémesebb és puhább, mint a juh- vagy a tehéntejes változat. A színe hófehér, az íze jellegzetesen savanykás, és kissé sós, az állaga tömör ugyan akkor krémes, viszont könnyen törik és morzsolódik. Általában sós lében vagy fűszeres olajban tárolják. Ha kimérve vesszük Görögországban a piacon, ügyeljünk rá, hogy megfelelő mennyiségű lét is adjanak hozzá és otthon is ebben tároljuk, különben kiszárad. Mára már nem csak a görög, hanem az egész mediterrán konyha elengedhetetlen alapeleme.
Görög olíva bogyó és olaj: A görög konyha talán legfontosabb alkotó eleme. A sajátos száraz és meleg éghajlatnak köszönhetően az olajfa azon kevés fa fajták egyike, amelyik megél Görögországban. A bogyóját is és az abból sajtolt olajt is használják, minden háztartás elengedhetetlen kelléke.
Görög fűszerek: A legfontosabb görög fűszerek a görög bazsalikom, a kakukkfű, az oregánó, a kapor, a koriander, a fahéj, a kömény, az olajbogyó, az olívaolaj, a fokhagyma és a pálinkájáról is jól ismert ánizs.
TIPIKUS GÖRÖG ITALOK
Ami a görögök kedvelt italát illeti, tipikus aperitifnek számít étkezés előtt az ouzo - az ánizspálinka, amit ízlés szerint lehet vízzel keverni. Az étkezésekhez Görögországban bort fogyasztanak. A sör nem annyira elterjedt, de viszonylag jó márkájú kapható belőle. Görögországot említve, szinte mindenkinek eszébe jut a Metaxa, ami a brandy és a likőr egyedülálló kombinációja. Az étkezés után görög kávét fogyasztanak, a nálunk is jól ismert török kávét. Itt már édesítve szolgálják fel, és kapunk hozzá egy pohár vizet is.